CO TO JEST LIOFILIZACJA, CZY OWOCE LIOFILIZOWANE SĄ ZDROWE?

Liczba wyświetleń: 593

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się tzw. liofilizaty. Sama nazwa „liofilizacja” może wzbudzić nasze obawy, jednak czy są one słuszne? Czy owoce liofilizowane są zdrowe? Przeczytaj artykuł i przekonaj się sam!

Liofilizacja – dowiedz się na czym polega ten proces

Liofilizacja brzmi dość tajemniczo, a to tak naprawdę jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Głównym zadaniem liofilizacji jest usunięcie wody z owoców będących w stanie zamrożenia z udziałem niskiej temperatury (do -50 ͦ ). 

W kolejnym etapie owoce poddawane są suszeniu sublimacyjnemu. To połączenie niskiego ciśnienia i fali ciepła. W ostatnim etapie suszenie odbywa się w wyższej temperaturze nawet do 50 ͦC, które wydobywa resztki zamrożonych cząstek wody. 

Finalnie owoce liofilizowane zachowują jedynie do 2% pierwotnej wilgoci. Nie tracą przy tym kształtu i aromatów. 

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Owoce liofilizowane posiadają niemal takie same wartości odżywcze, jak surowe i świeże owoce. Mają jednak potężna przewagę, gdyż są dostępne cały rok. Z badań jasno wynika, że owoce liofilizowane zachowują aż do 90-95% wartości odżywczych świeżych owoców. 

W wielu przypadkach, proces liofilizacji sprawia, że mogą być nawet zdrowszą alternatywą do sezonowych owoców, gdyż usuwane jest mnóstwo szkodliwych substancji, które niestety dziś są normą w procesie uprawy.

Skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów, po które możemy sięgać przez cały rok. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że owoce liofilizowane powinny znaleźć się u każdego w kuchennej szafce. 

Owoce suszone czy owoce liofilizowane?

Jeśli mamy skonfrontować te dwa produkty, to zdecydowanie góruje w tym pojedynku liofilizacja, ponieważ uwalnia o wiele więcej wody (do 95%). Suszenie usuwa przeciętnie około 75-80% wody z owoców. 

Procesy liofilizowania zdecydowanie wydłużają czas przydatności do spożycia w stosunku do owoców suszonych. 

Owoce suszone wielokrotnie posiadają dodatkowe konserwanty, jak chociażby siarkę czy cukier, natomiast liofilizaty w znaczącej części są w 100% naturalne. 

Liofilizaty są bardzo lekkie, dzięki czemu możemy ich spożyć znacznie więcej. Większa ilość owoców, to dostarczenie organizmowi dużej ilości witamin i minerałów. Owoce suszone natomiast mają dużo większą objętość, dlatego ich spożycie jest mocniej ograniczone. 

Struktura i waga liofilizatów sprawia, że również możemy je mieć zawsze przy sobie i w dowolnym momencie sięgać jako przekąska, albo dodatek do głównego dania. 

I na koniec najważniejsza przewaga. Liofilizowane owoce w stosunku do owoców suszonych, zawierają większą ilość witamin i wartości odżywczych, dlatego w tej walce owoce suszone są na przegranej pozycji. 

liofilizowana zurawina vs suszona zurawina HiFOOD

Jak przechowywać owoce liofilizowane?

Z reguły odpowiednią temperaturą jest maksymalnie 20-25 stopni celsjusza. Informują nas o tym producenci na opakowaniach. Nie należy wystawiać liofilizatów na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. 

Warto wybierać opakowania typu ZIP (z zamknięciem), dzięki czemu dłużej zachowają aromat i świeżość owoców. Jeżeli nie posiadasz takiego opakowania, to przesyp owoce do pojemniczka i trzymaj w suchym i zacienionym miejscu. 

Z czym jeść owoce liofilizowane?

W tej kwestii nie ma żadnych ograniczeń. Przede wszystkim świetnie zastępują niezdrowe przekąski i dzięki swojej specyficznej chrupkości, mogą być rewelacyjną zagryzką podczas wieczornych seansów filmowych, spotkań ze znajomymi, ale również zamiennikiem w pudełku śniadaniowym naszych pociech. 

Wafle z maslem orzechowym i liofilizowana zurawina

Doskonale sprawdzają się jako dodatek do:

  • porannej owsianki, musli i jogurtu
  • herbaty, shake’ów i smoothie
  • naleśników, gofrów i racuszków 
  • różnego rodzaju kruchych ciasteczek i deserów
  • szeroko stosowane w cukiernictwie
  • galaretek, gdyż zawierają bardzo małą ilość wody
  • różnego rodzajów napoi, jeżeli nie przepadamy za zwykłą wodą
  • sałatek i surówek 

Tip od HiFOOD: 

Genialnie smakują w połączeniu z masłem orzechowym. Możesz miksować smaki i wybrać swój ulubiony. Naszym faworytem jest połączenie Whitecoco + wiśnia – palce lizać. Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem owoców liofilizowanych ! 🙂

Dlaczego warto sięgać po owoce liofilizowane? 

W 100% naturalne owoce liofilizowane, to kopalnia witamin i cennych minerałów. Są źródłem świetnej jakości błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny. Nie zawierają zbędnych dodatków, które bardzo często znajdziemy w owocach suszonych. 

Doskonale smakują i można je komponować na tysiące sposobów. Są szybkim źródłem energii, którą zawsze możemy mieć pod ręką. Ich struktura sprawia, że nie doznajemy uczucia rozpychania żołądka. Świetnie sprawdzą się przed, w trakcie oraz po wysiłku fizycznym, jako uzupełnienie glikogenu i utraconych minerałów. 

Wpływają na wiele funkcji w naszym organizmie m.in.:

  • świetny wygląd skóry i cery
  • wspierają pracę mózgu
  • przyczyniają się do poprawy odporności
  • wspierają rozwój i wzrost, co jest istotną cechą dla młodzieży
  • zapobiegają wielu chorobom
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo
  • wspierają układ krążenia 

Podsumowanie

Owoce liofilizowane, to naturalne przekąski, po które powinniśmy sięgać tak często, jak to jest możliwe. Doskonale uzupełniają naszą dietę w niezbędne składniki odżywcze. Świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek, którą z pewnością doceni młodsze pokolenie. Sprawdź owoce liofilizowane w naszej ofercie.


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top