MASŁO ORZECHOWE, KTÓRE JEST NAJZDROWSZE?

Liczba wyświetleń: 1777

Naturalne i z wysoką zawartością orzechów masło orzechowe daje naszemu organizmowi wiele korzyści. Jest bogate w nienasycone tłuszcze, które są potrzebne aby spalić zbędną tkankę tłuszczową. Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego. Dzięki niemu możemy wzbogacić naszą dietę w zdrowe tłuszcze, białko roślinne oraz witamin grupy B, witaminy E, niacynę (Witamina B3), która wspiera prawidłowy metabolizm. 

Wpływa korzystnie na nasz mózg, pomaga regulować poziom cukru ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Poza tym masło orzechowe zapewni nam długie uczucie sytości oraz zastąpi niezdrowe przekąski.

Na co zwrócić uwagę kupując masło orzechowe?

Przy wyborze masła orzechowego musimy sprawdzić jego skład. Masło orzechowe wytwarza się z podprażonych orzechów arachidowych i nie potrzeba niczego więcej! Aby masło korzystnie wpływało na nasz organizm powinno być naturalne tzn. zrobione w 100% z samych orzechów bez żadnych dodatków typu cukier lub olej palmowy.

Stosunek procentowy ilości orzechów jest bardzo ważnym elementem składu. Możemy mieć orzechy organiczne lub bio, jednak ich stosunek do reszty składników jest mniejszy i takie masło nie jest już tak wartościowe. Z tego powodu nie powinniśmy przywiązywać, aż tak mocnej uwagi do aspektu eko. 

Również konsystencja powinna być ważnym aspektem, należy pamiętać że naturalne masła z czystym składem rozwarstwiają się, wytworzony olej na powierzchni masła jest bardzo naturalnym procesem. Możemy również wybierać masła, których orzechy są jak najmniej poddawane obróbce termicznej. Im mniej podprażane orzechy, tym więcej wartości w nich zostaje. Masła z obniżoną zawartością tłuszczu też nie jest dobrym wyborem ponieważ obniżony tłuszcz często zamieniony jest na cukier i inne przetworzone składniki.

Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe, które zrobione jest ze 100% orzechów jest kopalnią wartościowych składników tj.: wysokogatunkowe białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy E, B, C i A, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, sód, magnez, wapń, magnez, fosfor, selen, miedź, żelazo i cynk.

Kwasy tłuszczowe wspierają utratę tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach talii. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega chorobom układu krwionośnego. Masło orzechowe również dzięki zawartości nienasyconych kwasów  tłuszczowych powoduje uczucie sytości, które zaspokoi na dłuższy okres czasu. 

Wprowadzenie go do diety, pomoże ograniczyć potrzebę spożywania niezdrowych przekąsek. Nie dostarczymy organizmowi pustych kalorii oraz szkodliwych tłuszczy nasyconych, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie i sylwetkę.

Moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i co dajemy naszym dzieciom. Masło orzechowe mimo swojej kaloryczności jest produktem bardzo dobrze zbilansowanym źródłem składników odżywczych. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, chroni skórę przed procesami starzenia. Białko, które zawarte jest w maśle orzechowym wspiera spożywanie białka w osób, które wyeliminowały mięso z diety.

Które masło orzechowe wybrać?

Masło orzechowe możemy dopasować do swoich preferencji smakowych. Na rynku jest wiele propozycji z różnych orzechów oraz wzbogacane innymi składnikami.

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych jest najczęstszym wyborem. Wytworzone ze 100% orzechów arachidowych podprażonych o kremowej konsystencji posiada dużą zawartość białka i błonnika, które hamuje łaknienie i może być produktem, który wspiera walkę z nadmiarem kilogramów. Jest doskonałe w dostarczaniu białka zwłaszcza dla wegetarian. Wspiera prace samego mózgu oraz układu krwionośnego.

Masło Pistacjowe, to bardzo ciekawa propozycja smakowa masła naturalnego. Jego charakterystyczny i intensywny smak może być również wzbogacony solą himalajską, która sprawi, że poczujemy jeszcze więcej intrygującego smaku. Pistacje są orzechami, które charakteryzują się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Posiada również witaminę młodości, czyli witaminę E, witaminę A oraz luteinę, która wspiera prawidłową pracę oczu. Masło pistacjowe jest zalecane dla osób, które chcą wesprzeć swój układ nerwowy.

Krem Migdałowy, to wyjątkowy smak oraz aksamitna konsystencja stworzona ze 100 % świeżo zmielonych lekko podprażonych migdałów. Migdały posiadają magnez, który wspomaga zmniejszyć zmęczenie oraz zmęczenie, wspiera prawidłową syntezę mięśni poprzez prawidłowe utrzymanie funkcji białek. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, koenzym Q10, nienasycone tłuszcze, białko oraz błonnik wspierając nasz metabolizm.

Masło z orzechów nerkowca, to kolejna propozycja naturalnego masła charakteryzujące się wyjątkowym smakiem oraz właściwościami. Orzechy nerkowca są  uznawane za „najzdrowsze orzechy świata” jest w tym dużo prawdy. Są bogate w białko, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, potas oraz magnez wspierając pracę naszego mózgu, serca oraz prawidłowy poziom glukozy. Wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy, który jest narażony wieloma bodźcami we współczesnym świecie.

A co ze smakowymi masłami orzechowymi?

Masła orzechowe smakowe występują również pod wieloma postaciami. Dzięki dodaniu do nich czekolady, kokosu, soli, czy mleka dostajemy nowe walory smakowe, które mogą urozmaicić naszą dietę. Smakowe masła są zdrowymi zamiennikami słodkich smarowideł, mogą wzbogacić smak wielu potraw, które codziennie spożywamy np. owsianki, placuszków, naleśników czy wafli ryżowych. Dzięki temu nasz dieta stanie się ciekawsza. 

Również w tym przypadku warto zwrócić na etykietę produktu. Bardzo często producenci dla wyostrzenia walorów smakowych, stosują słabej jakości skład. Zwracajmy uwagę, aby składnikiem głównym były orzechy, a nie cukier, słodzik lub tłuszcz. 

Naturalne, zdrowe masła smakowe są wzbogacane miazgą kakaową, słonym karmelem, kokosem czy drobinkami orzechów sprawiając, że nasze kubki smakowe zostają zaspokojone nie powodując wyrzutów sumienia tak jakby miało to miejsce z innymi smarowidłami.

Proteinowe masła orzechowe – dla aktywnych

W ostatnich czasach, coraz więcej osób uprawia wszelakie sporty. Wiąże się to ze wzmożonym zapotrzebowaniem na białko służące głównie do regeneracji. Producenci maseł orzechowych podążając za tym trendem, również zaczęli wzbogacać swoje produkty w dodatkowe proteiny. Dzięki nim możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem łącząc to z dodatkowym uzupełnianiem białka w diecie. 

Są doskonałe przed treningiem dodając siły jak i po treningu wspomagając regenerację. Naturalne składy z dużą zawartością orzechów bez syropów glukozowych oraz utwardzonych kwasów tłuszczowych pozwolą na wartościowe wzbogacenie dań czy zdrowych przekąsek. Przeznaczone są dla osób aktywnych oraz dla najmłodszych, które czasem mają problem ze spożywaniem wystarczającej ilości białka. 

Zwykłe naleśniki, gofry, placuszki czy owsianki staną się pełnowartościowym posiłkiem. Osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy będzie  świetną alternatywą słodkich przekąsek.

Masła z dobrym składem dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych makro i mikroelementów, witamin, błonnika oraz białka, które jest ważne w diecie każdej aktywnej i zdrowo odżywiającej się osoby.

Masło orzechowe – po prostu zdrowiej…

Naturalne masła orzechowe ze 100% naturalnych składników przyniosą naszemu organizmowi wiele korzyści. Wzbogacą naszą dietę, urozmaicą posiłki, zastąpią słodkie przekąski. Dostarczą nam wielu dobroczynnych składników, witamin, zdrowych tłuszczy, błonnika oraz białka. 

Możemy przebierać w smakach i dopasować je do naszych potrzeb oraz walorów smakowych. Pamiętajmy aby wybierać te z dobrym składem i jak największą zawartością orzechów. Tylko takie wpłyną korzystnie na naszą dietę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top