Orzechy, które wybrać? Tych unikaj za wszelką cenę… Nie daj się nabrać na niską cenę… Na to zwracaj uwagę i wybieraj mądrze…
- Nie daj się nabrać na niską cenę orzechów, jeśli nie chcesz płacić dwa razy
- Zawsze sprawdzaj kraj pochodzenia i eliminuj problemy zanim się pojawią
- Zwróć uwagę na strukturę orzecha, kształt i kolor, poproś o prawdziwe zdjęcie
- Są miejsca w których można kupić świetne orzechy bez przepłacania
Wolisz wersję video? Oglądnij nasz materiał.
Jak kupować orzechy, żeby nie żałować?
Dziś mamy tak wiele narzędzi do sprawdzenia opinii o produktach, że aż ciężko wyobrazić sobie dlaczego wciąż się dajemy nabierać jak małe dzieci na bełkot marketingowy. Wystarczy zaglądnąć na popularne portale aukcyjne, aby się przekonać, jak dajemy się nabijać w butelkę.
Wciąż większość z nas kieruje się ceną i popularnością, a niestety jedno idzie z drugim w parze. Tysiące sprzedanych fatalnej jakości produktów, zachęca do lenistwa. Po co sprawdzać, skoro inni kupują? I tu jest pies pogrzebany.
Staliśmy się totalnymi ignorantami, a przecież narzędzia mamy tuż pod ręką. Wystarczy kilka sekund, aby sprawdzić zakładkę opinii o produkcie i już zostaje nam kilkadziesiąt złotych, których nie wyrzucamy w błoto.
To co możemy znaleźć w opiniach o produktach, które UWAGA – sprzedają się w największej ilości – aż zapiera dech w piersiach. Pleśń, pajęczyny, insekty, zjałczałe orzechy. Serio liczy się tylko cena?
Wpiszcie w wyszukiwarkę znanego portalu aukcyjnego nazwę jakiś orzechów np. nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje – a następnie użyjcie filtru: Popularność. Sprawdźcie zakładkę opinii o produkcie i sami się przekonajcie o czym mowa. Smacznego 😉
Jak wybierać orzechy, gdzie kupować?
Żeby nie było. Nie mówimy o sprzedawcach, którym przydarzyła się gorsza partia. To się niestety zdarza. Mówimy o sprzedawcach, którzy są liderami na portalach aukcyjnych, sprzedają dosłownie tonami – niestety “kompletne śmieci”.
Jesteśmy jednak po to, aby pomóc Wam uniknąć takich sytuacji i dać kilka cennych wskazówek.
Skupmy się zatem na trzech naszym zdaniem najpopularniejszych odmianach: orzechach nerkowca, pistacjach oraz orzechach włoskich.
Które orzechy włoskie wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Po pierwsze i to tyczy się wszystkich produktów, nigdy nie kupuj dużych 1-2 kg paczek, tylko zawsze weź małą paczuszkę na spróbowanie. W każdym wypadku, nie wybieraj najtańszych orzechów i szukaj oferty z prawdziwymi zdjęciami, a nie packshotami.
Dobre orzechy włoskie, będą miały mniej więcej regularne kształty i zrównoważoną jasno-brązową barwę. Ciemne orzechy mogą być już przed końcem terminu. Pamiętasz jak zrywałeś orzecha prosto z drzewa? To właśnie o tą barwę nam chodzi.
Jeśli już testujesz, to orzech powinien być lekko chrupiący. Struktura nie powinna być oleista, ale wyraźnie sucha. Jeśli chodzi o kraje pochodzenia, to niekoniecznie Polska i Ukraina jest dobrym wyborem. Oczywiście można kupić fajne włoskie z Polski – ale ich cena będzie stosunkowo wysoka.
Które pistacje będą smaczniejsze? Dlaczego kraj pochodzenia ma znaczenie?
Zanim kupisz pistacje, pierwsze co należy zwrócić uwagę, to właśnie kraj pochodzenia. Z reguły pistacje pochodzące z Iranu będa dużo gorszej jakości, o czym wielokrotnie przekonaliśmy się podczas testów. Trafić na dobre pistacje z Iranu, to spora sztuka, nam się na chwilę obecną nie udało.
Dużo lepszą jakość znajdziemy w pistacjach kalifornijskich, czyli tych pochodzących z USA. Z pewnością będzie to lepszy wybór.
Jeżeli już dokonaliście zakupu, zwróć uwagę na barwę. Ciemno-brązowa barwa będzie oznaczać, iż orzechy niekoniecznie należą do najświeższych lub są po prostu kiepskiej jakości. Zielonkawa barwa to dobry znak.
Podobnie jak w innych orzechach, świeże i dobre pistacje będą lekko chrupiące. Natomiast rozmiękłe pistacje oznaczają, że trafiliście na słabą partię.
Jakie nerkowce wybrać? Które orzechy z nerkowca są najlepsze?
Nerkowce, to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych orzechów w naszym kraju. Pomimo faktu, iż zarówno te pochodzące z Ameryki, jak i z Afryki mogą być świetnej jakości, to te które możemy dostać naszym rynku można wiele zarzucić.
Niestety walka cenowa sprawia, że tylko niektórzy sprzedawcy dbają o jakość surowca, a klienci są stale nabijani w butelkę.
Naszą czujność powinny wzbudzić ciemne plamy na orzechach oraz ciemna barwa nerkowca. Delikatne i sporadyczne plamki będą z reguły naturalne.
Jeśli struktura nie budzi wątpliwości, to zwróć uwagę czy nie czujesz lekkiego pieczenia na języku i podniebieniu. Takie orzeszki powinniśmy sobie darować.
Gdzie kupić dobre orzechy?
Nie będziemy hipokrytami, jeśli powiemy, że u nas możesz liczyć na wysoką jakość produktów. W naszym sklepie produkty, które nie przejdą rygorystycznych testów i nie spełnią naszych wymagań, nie mają szans wejść do oferty.
Nie interesuje nas “bogata oferta”, byle zapchać kolejne strony wątpliwymi produktami. Chcemy Wam dostarczać taką żywność, jakiej sami oczekujemy.
Chcesz mieć pewność? Sprawdź nas -> hifood.pl