
Białko musi się zgadzać! Sportowcy i osoby aktywne doskonale wiedzą, jak cennym składnikiem w diecie jest białko. Wielokrotnie, to ten składnik decyduje, czy wybiorą dany produkt, czy też sięgną po inny z wyższą zawartością białka. Żeby długo nie szukać, przygotowaliśmy dla Was ściągę 9 maseł orzechowych o najwyższej zawartości białka. Bo wiadomo, że białko w masłach też musi się zgadzać 🙂
Masła orzechowe – korzyści zdrowotne
- Masło orzechowe to doskonałe źródło białka dla sportowców, wegan, wegetarian, dzieci, osób na diecie ketogenicznej,
- zawiera dobre, zdrowe tłuszcze,
- pomaga w budowie mięśni i regeneracji,
- wspomaga odchudzanie,
- idealny dodatek do przekąsek,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- zmniejsza ryzyko chorób piersi,
- wspiera układ krwionośny oraz serce, obniża cholesterol,
- zmniejsza stres oksydacyjny, dzięki dużej ilości polifenoli,
- wpływa na dobre samopoczucie oraz spokojny sen,
- jest kopalnią wartościowych składników: białko, błonnik, zdrowe tłuszcze,
- witaminy E, B, C i A, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, tiaminę,
- sód, magnez, wapń, magnez, fosfor, selen, miedź, żelazo i cynk.
Zawartość białka w masłach orzechowych

Masło orzechowe jest ulubionym produktem sportowców, dzieci, wegetarian, ponieważ jest pyszne, super zdrowe i bardzo potrzebne w każdej diecie. Dzięki swojej wszechstronności, niezależnie od tego w jaki sposób go użyjemy: do omleta czy zjemy prosto ze słoika, zapewni nam dobre składniki odżywcze, które przyniosą wiele korzyści dla naszego organizmu.
Naturalne masła orzechowe są genialnym, wysokogatunkowym źródłem białka. Zawarte w nim zdrowe jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są zdrowe dla naszego serca sprawiają, że są doskonałym dodatkiem do większości posiłków.
Z kolei węglowodany są głównym źródłem paliwa dla organizmu. Dzięki glukozie, która zmienia się w glikogen i dostarcza energię do mięśni jesteśmy zdolni do dłuższego i większego wysiłku fizycznego. Dlatego warto sięgać po taką przekąskę w trakcie lub po wysiłku.
Białko jest ważne dla budowy mięśni oraz ich utrzymania, a zdrowe tłuszcze pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz pomóc w walce z nadwagą.
Niedobory białka mogą powodować pojawianie się wolnych rodników, które powstają wskutek procesów metabolicznych, podczas usuwania substancji toksycznych z krwioobiegu. Mogą wywołać stres oksydacyjny, który nie jest korzystny dla naszego organizmu. Uszkodzenie tkanek może prowadzić do udaru mózgu, groźnych chorób, przewlekłych schorzeń np. choroby wieńcowej, Alzheimera czy miażdżycy.
Połączenie dużej ilości białka z tłuszczem, węglowodanami oraz błonnikiem sprawia, że masło orzechowe jest bardzo sycące. A w efekcie uczucie sytości pozostaje na dłużej. Jest to ważny element dla sportowców, którzy podczas długiego wysiłku potrzebują zapewnić sobie szybkie dostarczenie energii oraz zaspokojenie głodu. Dla wegetarian lub osób które, ograniczają jedzenie mięsa jest natomiast zdrowym i naturalnym sposobem na dostarczenie w posiłku białka.
Jakie masło orzechowe wybrać?
Na rynku mamy bardzo duży wybór maseł orzechowych, przy zakupie zawsze powinniśmy zwracać uwagę na skład. Ważne, aby na pierwszym miejscu w zdecydowanej większości znalazły się orzechy!
Warto zwrócić uwagę również na to, aby masło było bez dodatku zbędnych konserwantów, bez dodatku cukru oraz oleju palmowego. Takie masło, zapewni nam najlepsze źródło białka oraz składników odżywczych bez dodatkowych kalorii.
Najbardziej popularnym masłem orzechowym jest oczywiście, tradycyjne z orzechów arachidowych. Ale w dzisiejszych czasach powstają masła z przeróżnych orzechów – i naprawdę jest w czym wybierać! Warto sobie urozmaicać i próbować nowych smaków, np. masła z nerkowców lub masła migdałowego.
Każdy orzech ma w sobie różne ilości białka oraz inne wartości odżywcze, które będą dostarczane do naszego organizmu. Bawmy się nimi eksperymentując w swojej kuchni, urozmaicając smaki naszych posiłków. Na HiFOOD.pl znajdziesz sprawdzone, naturalne masła orzechowe. Jest w czym wybierać! 🙂