
Kochanie, jest w domu coś dobrego? Mamoooo, jest coś słodkiego? Ile razy w tygodniu słyszysz choć jedno z tych pytań? 🙂 albo po prostu sama masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie wypełnionego po brzegi cukrem? Owoce liofilizowane przychodzą na ratunek! Mamy dzisiaj dla Ciebie propozycję na szybkie słodkie przekąski z nimi w roli głównej. Wykonasz je bez większego trudu, nawet jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną.
Ba, nawet dziecko samo może to wykonać! Puść tylko filmik i pozwól się zaskoczyć.. 🙂 Poniżej znajdziesz wersje wideo:
Owoce liofilizowane – trzy przepisy na szybkie przekąski
#1. Owoce liofilizowane i skyr – kwaśno-słodka lodowa przyjemność
Na pierwszy ogień leci szybki skyr z owocami – można go przygotować dzień wcześniej wieczorem, włożyć na noc do zamrażarki, żeby uniknąć czekania kilka godzin, aż zastygnie 😉
Co potrzebujemy?
- 300ml skyru naturalnego + łyżka miodu lub łyżeczką ksylitolu, bo sam w sobie jest dość kwaśny
- ulubione liofilizowane owoce – u nas malina, brzoskwinia, truskawka i jeżyna
- masło orzechowe Big Fistash Crunchy
- garść orzechów pecan i laskowych
Deskę do krojenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy grubą warstwą skyru, następnie dodajemy pokruszone owoce liofilizowane, orzechy i masło orzechowe z kawałkami. Na koniec całość wkładamy do zamrażalki i czekamy aż zastygnie. Zajadaj się jak lodami 🙂
#2. Pudding z owocami liofilizowanymi mango – jeżyna
Ta propozycja to totalny sztosik, nie tylko jako przekąska, ale również jako śniadanie dla zabieganych. Zaspokoi Twój głód na bardzo długo, a wszystko za sprawą magicznych nasion chia.

Co potrzebujemy na dwie porcje?
- 200ml mleczka kokosowego
- 50g nasion chia
- 15g zmielonej liofilizowanej jeżyny
- 15g zmielonego liofilizowanego mango
- 2 łyżki granoli – u nas słony karmel
- garść świeżych truskawek i borówek
Połowę mleczka kokosowego mieszamy z liofilizowanym mango i 25g nasion chia, gdy składniki już się dobrze połączą całość przekładamy do szklanki lub miseczki i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy z liofilizowaną jeżyną!
Zastygnięty pudding mango posypujemy łyżką granoli, a na wierzch układamy pokrojone truskawki, pudding z jeżyną również posypujemy łyżką granoli i borówkami.
Jeśli jesteś bardziej miłośnikiem typowo słodkich przekąsek, to połączenie kokos-mango będzie zdecydowanie dla Ciebie! Jeśli natomiast lubisz lekko kwaskowate smaki, to połączenie jeżyny i borówki amerykańskiej będzie doskonałym wyborem!
Testujcie i dajcie koniecznie znać, które połączenie jest waszym faworytem!
#3. Tortilla z masłem orzechowym, bananem i liofilizowanymi malinami
Zamiast gotowego batonika, w którym znajdziesz jeszcze mase innych niepotrzebnych składników niż te które faktycznie powinny się tam znaleźć, to poświęć chwilkę – dosłownie chwilkę – i wykonaj mega szybką mocno orzechową przekąskę, w której będzie tylko to co faktycznie chcesz żeby tam było. Dodatkowo możesz zjeść na ciepło lub zimno – jak wolisz! 🙂
Co potrzebujemy na dwie porcje?
- 1 tortilla pszenna/ lub pełnoziarnista
- dwie łyżki masła orzechowego Big Fistash Cunchy
- 1 banan
- garść liofilizowanej maliny
Tortille smarujemy masłem orzechowym, na połowie wykładamy pokrojonego banana i posypujemy, pokruszoną liofilizowaną maliną. Tortille składamy na pół i opiekamy na patelni do zarumienienia z obu stron. Ciepłą tortille kroimy na trójkąty i gotowe!
Jesteśmy mega ciekawi, która z przekąsek najbardziej przypadnie Wam do gustu, dajcie znać w komentarzach. SMACZNEGO :))
