MANGO – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE. JAKA FORMA MANGO NAJLEPSZA?

Liczba wyświetleń: 545

W dzisiejszym świecie pełnym egzotycznych smaków i zdrowych alternatyw, jeden owoc wyróżnia się swoją niezwykłą historią i zapachem. W dwóch słowach potrafi – oczarować zmysły. Czy wiesz, że ten soczysty owoc, jest znany na całym świecie jako „król owoców”? Ta ciekawostka to tylko wstęp do fascynującej podróży przez świat mango. Odkryjemy w niej: skąd pochodzi, jak wpływa na nasz organizm, a także jakie smaczne niespodzianki kryje w sobie. Przygotuj się na owocową przygodę pełną smaku i zdrowia!

To owoc, który nie tylko zachwyca swoim soczystym smakiem i intensywnym zapachem, ale także obfituje w korzystne właściwości zdrowotne. W tym artykule przyjrzymy się temu egzotycznemu owocowi z różnych perspektyw. Zaczynając od jego pochodzenia po wpływ na zdrowie i sposób, w jaki można go wykorzystać w kuchni.

Pochodzenie

Mango (Mangifera indica) pochodzi z południowej Azji, zwłaszcza z obszarów Indii i Bangladeszu. Obecnie jest uprawiane w wielu krajach o klimacie tropikalnym, takich jak Indie, Pakistan, Brazylia, Tajlandia i Filipiny. W zależności od odmiany, owoce mogą mieć różne kształty, kolory i smaki.

Głównymi producentami mango na skalę światową są Indie, Chiny, Tajlandia, Indonezja, i Meksyk. Pod względem klimatu, te regiony są doskonałe do ich uprawy, dzięki czemu ​​jest ono dostępne na rynkach na całym świecie. Owoce są zbierane, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Po zbiorze mogą dojrzeć na pokładzie, zależnie od odmiany.

dlaczego-warto-jesc-mango-hifood

Właściwości – mango skarbnica witamin i minerałów

  • Witamina C: Jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, co przyczynia się do zdrowej skóry.
  • Witamina A: Dostarcza dużo witaminy A, która jest ważna dla utrzymania dobrego wzroku, zdrowej skóry oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Witamina E: Ta witamina pełni rolę przeciwutleniacza, pomagając zwalczać wolne rodniki i chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym.
  • Beta-karoten: Jest obecny w dużych ilościach i przekształca się w witaminę A w organizmie.
  • Potas: Zawiera znaczne ilości potasu, który pomaga w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i równowagi elektrolitów.
  • Błonnik: Jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Wpływ na układ Krążenia

Regularne spożywanie mango może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu krążenia, zwłaszcza ze względu na zawartość witaminy E oraz potasu, które wpływają na ciśnienie krwi. Znajdziemy w nim błonnik, który może pomóc w obniżeniu poziomu „złego poziomu” (LDL) we krwi.

Zawiera antyoksydanty, takie jak witamina C i beta-karoten, które wspomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Wolne rodniki mogą uszkadzać naczynia krwionośne i przenosić się na czynniki chorobotwórcze. Antyoksydanty wspomogą uszczelnić ściany naszych żył. 

Mango a cukrzyca

Mango może być spożywane przez osobę zmagające się z cukrzycą, ale z umiarem i z uwzględnieniem jego wpływu na poziom cukru we krwi. Warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby dopasować jaka ilość jest bezpieczna w ramach ogólnego planu żywieniowego dla cukrzyków.

Zawiera spora ilość węglowodanów, w tym naturalnych cukrów, takich jak glukoza i fruktoza. Ma wyższy indeks glikemiczny (IG51), co oznacza, że ​​może wystąpić wysoki poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Ważne jest, aby kontrolować wielkość porcji mango. Jedzenie jako część posiłku może pomóc w złagodzeniu jego wpływu na poziom cukru we krwi.

Od kiedy możemy wprowadzić mango do diety? 

Ten egzotyczny owoc można wprowadzić do diety od 6 miesiąca, choć z uwagi na jego kształt i twardą skórkę, warto poczekać, aż dziecko będzie mogło jeść je w łatwiejszy sposób. Dlatego warto sięgnąć po mango liofilizowane, które możemy zblendować i dodawać do kaszki nadając im egzotycznego smaku.

Mango w ciąży i podczas karmienia piersią

Nie ma przeciwwskazań aby unikać tego owocu w ciązy lub podczas karmienia piersią. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, co czyni go korzystnym dodatkiem do diety w okresie ciąży i podczas karmienia piersią. Jednak warto unikać nadmiernego spożycia ze względu na jego kaloryczność.

Mango a aktywność fizyczna 

Choć kaloryczne, może być cennym składnikiem w diecie osób dbających o aktywy tryb życia. Dzięki błonnikowi daje uczucie sytości na dłużej, a składniki odżywcze wspierają aktywność fizyczną. Warto po niego sięgać po intensywnym wysiłku, jest doskonałym źródłem energii i zawiera elektrolity. 

Mango a nasza skóra

Mango może mieć wpływ na naszą skórę, ze względu na znajdującą się w nim witaminę A, witaminę C oraz beta-karoten. Oto, jakie korzyści płyną z wprowadzenia go do naszej diety. Witamina A pomaga w regulacji wytwarzania sebum, co może pomóc w rozwiązaniu problemu usuwania naskórka i innego problemu skórnego. Witamina A także wspomaga proces gojenia się skóry.

Ma działanie antyoksydacyjne dzięki zawartości witaminy C i beta-karotenu, które są silnymi antyoksydantami. Pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, łagodzeniu stanów zapalnych skóry. Witamina C jest również odpowiedzialna za produkcję kolagenu, który wpływa na jędrność i elastyczność naszej skóry.

Zawiera także sporą  ilość wody, która jest bardzo istotna, aby nasza skóra była odpowiednio nawilżona. Nawilżona skóra wygląda zdrowo i promiennie.

Beta-karoten wspomaga ochronę skóry przed zewnętrznymi skutkami ochronnymi UV, które mogą uszkadzać nasza skórę i wzmocnić ryzyko wystąpienia zmarszczka. Regularne spożywanie mango może uzyskać efekt kolorytu skóry, nadając jej naturalny blask i zdrowszy wygląd.

Warto jednak pamiętać, że wpływ na osobę będzie zależał od indywidualnej cechy organizmu i ogólnego stylu życia.

Czy słyszałeś już te informacje o mango?

  • Mango jest drzewem wiecznie zielonym i może żyć nawet przez 300 lat.
  • Istnieje ponad 1000 odmian tego owocu, różniących się smakiem, kształtem i kolorem.
  • W niektórych kulturach uważane jest za symbol dobrobytu i obfitości. Często jest obecny na ceremonialnych ucztach i podarunkach.
  • Mango jest „owocem królów” ze względu na jego wyjątkowy smak, aromat i popularność wśród elit w Indiach. Jego historia sięga ponad 4000 lat, a owoc ten był ceniony przez wielu władców.
  • Jego intensywny aromat zawdzięczamy związkowi chemicznemu o nazwie myrcen, który jest także obecny w innych owocach, takich jak winogrona i truskawki.
  • Było jednym z pierwszych owoców, które zostały uprawnione w kosmosie

Mango liofilizowane, poddane jest procesie liofilizacji, która polega na zamrożeniu, a następnie suszeniu w wysokich temperaturach, dzięki czemu zostaje ono pozbawione całkowicie wilgoci. Pozostawiając jedynie aromatyczny i intensywny smak owocu oraz zachowując większość jego wartości odżywczych. To idealna i smaczna przekąska, która jest jednocześnie łatwe w przechowywaniu i dużo wygodniejsze w czasie podróży. 

Mango suszone, to przetworzony produkt, który zachowuje smak i korzyści zdrowotne świeżego owocu. To zdrowa alternatywa dla słodyczy i przekąsek. Może zaspokoić ochotę na słodycze, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych. Warto pamiętać o tym, aby wybierać takie, które jest bez dodatku cukru oraz konserwantów. 

suszone-mango-organiczne-naturalne-hifood

Bardzo długo szukaliśmy odpowiedniego mango, które będzie w stu procentach naturalne. Udało nam się dostać ten owoc, bez dodatku cukru i niesiarkowany. Biorąc pod uwagę, że jest to produkt naturalny, każde się od siebie różni. Owoc to owoc, nie da się otrzymać dwa razy takiego samego. Ma na to wpływ wiele czynników, między innymi takich jak nasłonecznienie, czy warunki pogodowych w miejscu w których rosną. Jedno będzie słodsze, inne znowu będzie ciemniejsze, i tak można by wymieniać. Jedno jest pewne, gwarantujemy wam w pełni organiczne, bez zbędnych dodatków. 

Różnice pomiędzy świeżym, suszonym a liofilizowanym mango

Warto zauważyć, że zarówno świeże, jak i suszone mango ma swoje miejsce w diecie. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych, potrzeb żywieniowych oraz sposobu przygotowania potraw. Wszystkie trzy formy mogą być smaczne i zdrowe, jeśli są spożywane z umiarem i z uwzględnieniem własnych potrzeb dietetycznych.

W naszym sklepie oferujemy Mango suszone organiczne plastry oraz Mango liofilizowane. Niezależnie od tego czy wybierasz tradycyjne, suszone czy liofilizowane, dostarczasz sobie zdrowego przysmaku, które pobudzi Twoje zmysły.

  • Świeże mango zawiera dużą ilość wody, co nadaje mu soczystości. W przypadku suszonego, większość wody jest usuwana w procesie suszenia, co powoduje, że jest ono suche. Natomiast smak jest bardziej skoncentrowany i intensywniejszy. 
  • Świeże ma miękką, soczystą konsystencję, podczas gdy suszone jest twardsze i bardziej gumowate.
  • Mango liofilizowane, to wygodna alternatywa dla świeżego owocu. Nie wymaga przechowywania w lodówce, a zachowuje pełnię smaku i wartości odżywcze. To świetna opcja dla miłośników, którzy chcą cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
  • Jeśli chodzi o trwałość i przechowywanie to zdecydowanie wygrywa liofilizowane! Oprócz tego, że nie wymaga przechowywania w lodówce i ma również długą datę ważności. W dodatku jest lekkie, chrupiące i bez problemu można je przewozić w każdych warunkach. 
  • Chociaż zarówno świeże, jak i suszone owoce są bogate w witaminy i minerały, wartość odżywcza może się różnić. Suszone może zawierać więcej kalorii i cukrów w porównaniu do świeżego. Wynika to ze względu na wytwarzanie się naturalnych cukrów w wyniku procesu suszenia.
  • Suszone i liofilizowane jest dostępne przez cały rok, niezależnie od sezonu, podczas gdy świeże jest dostępne tylko w określonych porach roku.
    mango-swieze-liofilizowane-suszone-bez-cukru-hifood

Jak możemy wykorzystać mango w kuchni?

Otóż możemy wykorzystać na wiele sposobów. Można go jeść na surowo, dodawać do sałatek, koktajli, deserów ale również dań wytrawnych. Przygotowywać z niego sosy i chutneye (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej). Mango wzbogaca swoim smakiem potrawy kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Dzięki temu, że występuje w wielu formach możemy z nim eksperymentować i poszerzać swoje kulinarne horyzonty 😉

Mango liofilizowane można wykorzystać w wielu potrawach i przekąskach. Oto kilka naszych propozycji: 

  1. Wyjadane bezpośrednio z opakowania lub dodaj do mieszanki orzechów, tworząc własny mix.
  2. Dodaj do płatków śniadaniowych, musli, jogurtu lub smoothie. Nada tropikalny smak i słodycz do Twojego śniadania 
  3. Do dekoracji ciast, lodów czy jogurtów mrożonych. Możesz również rozdrobnić je na kawałki i dodać do muffinek lub ciasteczek.
  4. Świetny dodatek w sałatkach, zarówno owocowych, jak i warzywnych. Dodaje świeżości i egzotycznego smaku.
  5. Do dekoracji koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, dodając im elegancji i smaku.
  6. W Azji Południowo-Wschodniej, jest używane jako składnik dań mięsnych, a liofilizowane może posłużyć jako dodatek lub dekoracja do takich potraw.
pudding-chia-z-mango-liofilizowanym-przepisy-hifood

Mango suszone można wykorzystać w wielu potrawach i przekąskach. Oto kilka naszych propozycji: 

  1. Doskonała przekąska sama w sobie, najchętniej wyjadana prosto z opakowania.
  2. Dodaj do płatków śniadaniowych, musli lub smoothie, aby dodać im słodyczy i egzotycznego smaku.
  3. Dodaj do ciastek, muffinów lub ciast, aby urozmaicić smak i teksturę deserów.
  4. Świetny dodatek do sałatek owocowych, warzywnych lub sałatkach z kurczakiem.
  5. Dodatek do potraw mięsnych, szczególnie w kuchni azjatyckiej lub orientalnej, charakterystycznym dla potraw słodko-pikantnych.

mango-zastosowanie-hifood

Mango to doskonały sposób na nadanie tropikalnego smaku naszym potrawom i przekąskom. Ogranicza tylko wyobraźnia, jeśli chodzi o wykorzystanie tego smacznego owocu w kuchni! Warto wypróbować wszystkie jego formy :)) 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top