PISTACJOWE TIRAMISU Z MATCHĄ

Liczba wyświetleń: 1284

Inna, odświeżona wersja tradycyjnego kawowego deseru… Tiramisu, znane na całym świecie jako włoska uczta dla podniebienia, zyskuje zupełnie nowy wymiar dzięki dodatkowi pysznych pistacji.

To niezwykłe połączenie kremowego serka mascarpone z pastą pistacjową, delikatnych biszkoptów nasączonych w matchy i wyrazistego smaku pistacji sprawia, że to tiramisu zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste!

przepis-na-domowe-tiramisu-pistacjowe-z-matcha-hifood-blog

Pistacje to skarb natury, charakteryzują się delikatnie słodkim smakiem i przyjemną, chrupiącą konsystencją. Są one bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów, co czyni je nie tylko pysznym, ale i wartościowym składnikiem naszej diety.

Z kolei herbata matcha to zmielone liście zielonej herbaty, która jest szczególnie popularna w Japonii. Proces uprawy i produkcji matchy jest wyjątkowy i ma wpływ na jej unikalny smak i charakterystyczny, intensywny zielony kolor. Matcha zawiera katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz aminokwas L-teaninę, która pomaga w relaksacji i koncentracji. Dzięki temu matcha jest nie tylko smaczną, ale i korzystną dla zdrowia alternatywą dla tradycyjnych herbat.

Wyrazisty orzechowy pistacjowy smak doskonale komponuje się z delikatną słodyczą kremowego sera, tworząc zgrany duet smakowy. Kombinacja kremowości i chrupkości sprawi, że Wasze podniebienie będzie tańczyło z radości! Więc jeśli macie ochotę na coś nowego i niesztampowego, to ten przepis na tiramisu pistacjowe jest idealny dla Was.

Gotowi na kulinarną podróż do włoskiego raju pełnego smaków? Bez zbędnych opóźnień, czas na nasz przepis na tiramisu pistacjowe z matchą. 

Przepis na Tiramisu, którego jeszcze nie znasz!

tiramisu-pistacjowe-matcha-przepis-zrob-to-sam

CO POTRZEBUJEMY?

  • 2 jajka
  • 250g serka mascarpone 
  • 35g cukru pudru 
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (180g)
  • 50g masła pistacjowego 
  • 2-3 łyżki honey matchy (można zastąpić innym słodzikiem)
  • 1 łyżeczka matchy + 1 łyżeczka do posypania wierzchu 

CO ROBIMY? 

W pierwszej kolejności przygotowujemy matchę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie zabieramy się za krem. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty, jasny krem i przekładamy na kąpiel wodną, gdzie nadal ubijamy do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się puszysta. 

Odstawiamy na chwilę do przestudzenia i dodajemy porcjami mascarpone, masło pistacjowe, honey matchę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami do masy, delikatnie mieszając. 

Przechodzimy do biszkoptów – maczamy je w matchy i układamy w naczyniu, kiedy wyłożymy cały spód nakładamy ½ kremu i powtarzamy czynność 🙂 

Całość posypujemy matchą i pokruszonymi pistacjami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Teraz, gdy masz przepis na tiramisu pistacjowe z matchą, możesz rozkoszować się tym wyjątkowym deserem z rodziną i przyjaciółmi. Jesteśmy pewni, że zaskoczysz ich niebanalnym połączeniem smaków, które idealnie uzupełniają się nawzajem.

Smacznego!

tiramisu-pistacjowe-wloskie-pistacja-hifood

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top