CIASTO MARCHEWKOWE MOCNO ORZECHOWE

Liczba wyświetleń: 554

Ciasto Marchewkowe nie bez powodu to ma swoje własne święto! Każdy kto choć raz spróbował to wie, że jest obłędneeee! Ale jak to, ciasto z marchwi? Właśnie tak! Jeśli jeszcze nie robiłaś, to koniecznie musisz spróbować, a jesteśmy pewni, że zniknie w mgnieniu oka. 😉 My postanowiliśmy trochę podkręcić jego smak orzechami, sprawdź jak wyszło!

Ciasto marchewkowe mocno orzechowe szybki przepis HiFOOD

Składniki na mocno orzechowe ciasto marchewkowe:

  • 4 jajka L
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych HiFOOD
  • 1 garść żurawiny bez cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Polewa:

Do dekoracji:

Blachę o wym. 24 cm x 34 cm

Pyszne Ciasto Marchewkowe z orzechami HiFOOD

Co robimy? 

  1. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. 
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.
  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną lśniącą pianę, dodajemy partiami cukier. Następnie dorzucamy żółtka i chwilę miksujemy do połączenia się składników.
  4. Do ubitej piany dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczonym i wystudzony masłem, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i żurawinę i mieszamy składniki. 
  5. Ciasto przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Pierwsze 20 minut można piec tylko od dołu.

Wykonanie polewy:

Masło orzechowe i mleczko kokosowa podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając do połączenia (pilnujemy, aby się nie zagotowało!). Od razu polewamy nią upieczone ciasto. Wierzch posypać orzechami, żurawiną i malinami! Gotowe, można się częstować! :))

Ciasto marchewkowe z orzechami szybki przepis

Daj znać czy przypadło Ci do gustu, czy jednak wolisz tradycyjną wersję! Sprawdź nasze inne przepisy z wykorzystaniem maseł orzechowych i bakalii. Jeśli jeszcze nie robiłeś naszego mocno orzechowego chlebka bananowego, to już najwyższy czas! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top