
Migdały – nazywane “królami orzechów”, dlaczego? Ponieważ znajdziemy w nich bogactwo składników prozdrowotnych, dzięki czemu należą do wąskiej grupy “SUPERFOOD”.
Migdały rosną na drzewach migdałowca z rodziny różowatych – Rosaceae. Długowieczne drzewa pochodzą z Azji i osiągają nawet do 10m wysokości. Różowo barwne kwiaty wyrastają pojedynczo lub w pęczkach. Nasiono pokryte jest włóknistą, szarozieloną okrywą, która pęka gdy osiągnie dojrzałość.
Mimo, że migdały nazywane są orzechami to nimi nie są, ponieważ tak jak napisaliśmy wcześniej są to – nasiona. Po zbiorze suszone są na słońcu. Mamy dwa rodzaje nasion, które możemy kupić, są to migdały pokryte brązową jadalną skórką oraz blanszowane czyli pozbyte brązowej skórki. Usuwana jest ona za pomocą gorącego powietrza lub wody.
Wyróżniamy dwa gatunki migdałów: słodkie, które nadają się do spożycia oraz gorzkie, które są wykorzystywane do produkcji oleju migdałowego, likierów i esencji zapachowych.
Obecnie rosną również w Afryce Północnej, Ameryce (popularne migdały kalifornijskie), Australii oraz Europie. Na naszym kontynencie możemy je znaleźć m.in.: w Portugalii, Hiszpanii, we Włoszech, Francji, Bułgarii, Macedonii czy Chorwacji.
Migdały, to bogate źródło wielu cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witamin z grupy B, wit. E oraz składników mineralnych tj.: miedź, wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk, kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe.
Migdały a układ krwionośny
Bogactwo cennych składników, które zawiera to nasiono jest nie do przecenienia. Migdały posiadają potrzebne tłuszcze nienasycone wspomagające pracę naczyń krwionośnych oraz pracę naszego serca. Zawierają wysoką zawartość potasu oraz flawonoidów przeciwutleniających przeciwdziałając miażdżycy i zawałom serca czy udarom.
Migdały a układ nerwowy
Wspierają pracę naszego mózgu, korzystnie wpływając na nasz układ nerwowy oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszych mięśni, a wszystko dzięki cennym składnikom, takim jak kwasy OMEGA 6, witamina E, wapń, żelazo, magnez i fosfor.
W migdałach znajdziemy nieocenioną witaminę E oraz witaminę B2, które wpływają dobroczynnie na nasz układ nerwowy, regulują procesy metaboliczne w naszych komórkach.
Należy również wspomnieć o działaniu białka zawartego w migdałach, które nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć. Mowa tu o fenyloalaninie, związku, który dobroczynnie wpływa na nasze samopoczucie oraz zapobiega stanom depresyjnym.
Migdały stymulują również produkcję acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń koncentracji, problemów z myśleniem oraz “mgły mózgowej”.
Migdały a układ immunologiczny
Witamina B2 w połączeniu z cynkiem wspiera nasz układ immunologiczny, podnosząc naszą odporność. Wit. E jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki oraz zmniejsza stres oksydacyjny, zapobiegając chorobom nowotworowym.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach kontrolują reakcję organizmu na insulinę poprzez poprawę poziomu glukozy we krwi. Spożywając je regularnie chronimy organizm przed stanami zapalnymi, co jest ważne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Migdały a układ pokarmowy
Migdały zawierają kwas foliowy, który jest niezbędny w diecie kobiet, które planują ciąże. Substancje zawarte w migdałach w pierwszym okresie ciąży regulują pracy kwasów żółciowych ułatwiając walkę ze zgagą i mdłościami.
Migdały są bogate w białko, błonnik i jednoskładnikowe tłuszcze nasycone, które stymulują trawienie i zapobiegają zaparciom, przyspieszają metabolizm, a dodatkowo szybko nasycą nasz organizm. Dlatego, osoby na diecie odchudzającej nie powinny się ich obawiać. Mimo wysokiej kaloryczności posiadają niski indeks glikemiczny (IG 15).
Migdały a skóra, włosy, paznokcie
Nasza skóra stanie się bardziej promienna dzięki wysokiej zawartości kwasów OMEGA 6, wit. E, wapnia, a antyoksydanty doskonale wspomagą procesy przeciwstarzeniowe. Olejek z migdałów jest zbawienny dla osób zmagających się z chorobami skóry tj. łuszczyca lub egzema.
Dzięki nim poprawiamy nie tylko kondycję naszej skóry, ale również włosów i paznokci. Ważne jest to, że migdały są źródłem tokoferoli, które mają za zadanie chronić naszą skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i promieniowanie UV.
Kto powinien je mieć w swojej diecie?
Migdały pozwalają na zredukowanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, ponieważ poprawiają one poziom odpowiedzi na insulinę, a zarazem obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL. Bez obaw, mogą po nie sięgać zarówno diabetycy, ponieważ posiadają one niski indeks glikemiczny (IG15).
Kobiety w ciąży również będą im wdzięczne, po pierwsze zawierają bogate źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Po drugie wiele kobiet w tym okresie zmaga się z mdłościami oraz zgagą.
Migdały dobroczynnie wpływają na pracę naszego układu trawiennego oraz zobojętniają kwasy żołądkowe zmniejszając dokuczliwe pieczenie w gardle. To jeszcze nie wszystko, migdały poprawiają pamięć, regulują ciśnienie oraz zapobiegają skurczom mięśni.
Wspierają nasz układ nerwowy, dzięki obecności witaminy B oraz magnezu. Są świetnym wyborem dla osób narażonych na długotrwały stres oraz które są nadmiernie nerwowe.
Migdały są cennym źródłem białka, zaraz za orzechami arachidowymi. Zawierają więcej białka niż niektóre rośliny strączkowe, takie jak np. biała fasola. Znajdziemy w nich również aminokwasy, które poprawiają wydolność mięśni. Dlatego są świetnym uzupełnieniem diety dla wegetarian i sportowców.
Od kiedy możemy wprowadzić migdały do diety?
Migdały w formie zmielonej, podobnie jak orzechy, można podawać dziecku po ukończeniu pierwszego roku życia. Natomiast dzieci powyżej trzeciego roku życia, mogą je jeść już w całości.
Wskazówka – jeśli chcesz, aby migdały były bardziej lekkostrawne – wcześniej je namocz. Dzięki temu, łatwiej pozbędziemy się skórki, ale również substancji, które mogą uczulać.
Jak możemy wykorzystać migdały w kuchni?
Migdały blanszowane mają wyjątkowy delikatny, słodki smak i intensywny zapach. Pozbawienie skórki sprawia, że pozbywamy się smaku delikatnej goryczki. Migdały są wszechstronne i możemy zastosować do różnych dań oraz w różnej formie.
Możemy je zjeść w ramach pierwszego i drugiego śniadania, jako przekąska podczas pracy nauki czy oglądania filmu. Dorzucone do owsianki, sałatki, ciast sprawią, że potrawy nabiorą wyjątkowego smaku, nasycą nas na dłużej, a dodatkowo dostarczą nam sporą dawkę wielu cennych składników.
Rewelacyjnie komponują się w sałatkach, sosach, doskonałe do mięs, ryb czy różnych deserów i ciast. Możemy ich użyć jako panierki oraz zrobić z nich pyszne masło migdałowe oraz mleko.
Zachęcamy do eksperymentowania! Jeśli jesteście fanami tego smaku zachęcamy do przetestowania naszego przepisu Wiśniowego brownie, tam używamy naszych migdałów w formie mąki, czyli kolejny sposób na ich wykorzystanie.