
Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, a jednocześnie niskowęglowodanowa. W skrócie polega na zwiększeniu udziału w diecie tłuszczy, ograniczeniu węglowodanów, a jednocześnie umiarkowanie w spożyciu białka. Dlatego ważne jest to, aby tłuszcze w niej były zróżnicowane. Dobra wiadomość jest taka, że idealnym uzupełnieniem diety są naturalne masła orzechowe – jeden z najlepszych produktów wysokotłuszczowych. Które wybrać? Poniżej przedstawiamy wam masła, które warto wziąć pod uwagę.
Wychodząc z założenia, że ok. 70-80% kalorii w dziennym jadłospisie keto pochodzi od tłuszczy, 20-25% z białka, a jedyne 5-10% z węglowodanów to przy diecie 2000 kcal około 25 g to węglowodany. Celem zachowania takich proporcji jest osiągnięcie ketozy, czyli stanu efektywnego spalania zapasów tłuszczu znajdujących się w organizmie.
Przechodząc na dietę ketogeniczną musimy się przygotować na pewne zasadnicze zmiany. Na obiad nie możemy przygotować sobie makaronu, a na kolację nie zawitają zwykłe kanapki. Na tej diecie należy głównie wybierać dobre źródła tłuszczu, a unikać źródeł węgli.
Dobrymi źródłami tłuszczów, które możemy sobie dostarczyć w diecie są np.:
- oleje roślinne
- orzechy i nasiona
- naturalne masła orzechowe 100%
- awokado
- tłuste ryby morskie
- tłuste przetwory mleczne
Zbilansować keto dietę możemy niskokalorycznymi warzywami np.:
- warzywa liściaste
- pomidory
- brokuły
- papryka
- niewielka ilości roślin strączkowych lub korzeniowych
Na diecie keto owoce mogą być dodane, ale w ograniczonych ilościach, by nie przekroczyć zawartości węglowodanów w diecie. Dobrym pomysłem będą niskowęglowodanowe owoce np.:
- maliny
- jeżyny
- jagody
- poziomki
- mandarynki
- kiwi
Niewskazane na diecie keto jest spożywanie pieczywa, makaronu, ryżu, wysokowęglowodanowych owoców (np. banan, mango) oraz warzyw, dużej ilości miodu lub syropu klonowego.
W HiFOOD znajdziesz sporo składników, które są potrzebne w diecie keto i którymi możesz urozmaicić swoje dania. W swoim asortymencie mamy wiele rodzajów orzechów, 100% maseł orzechowych oraz olejów. Mamy również owoce w formie liofilizowanej, które są niskowęglowodanowe, dzięki nim możemy wzbogacić i eksperymentować z posiłkami.
