MAZUREK WIELKANOCNY

Liczba wyświetleń: 352

Wielkanoc to czas tradycji, rodzinnych spotkań i… pysznych wypieków! Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznego mazurka, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Tym razem mamy dla Was wyjątkową wersję tego ciasta — mazurek wielkanocny z kremem pistacjowym i liofilizowaną jeżyną. To idealne połączenie chrupiącego spodu, delikatnego kremu i kwaskowatej nuty owoców. Przepis jest prosty, a efekt — zachwycający! Jeśli szukasz pomysłu na odświeżenie wielkanocnego menu, ten mazurek będzie strzałem w dziesiątkę. Spróbuj, a przekonasz się, jak łatwo i szybko można stworzyć coś wyjątkowego!

Co potrzebujemy? 

  • 1 żółtko
  • 100g zmielonych migdałów blanszowanych
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru

Składniki na krem:

Do dekoracji:

Blacha w kształcie jajka, u nas sprawdziło się naczynie żaroodporne, można też wykorzystać tortownicę o średnicy 24-25cm. 

Mazurek wielkanocny z kremem pistacjowym HiFOOD

Co robimy? 

  1. Mąkę i mielone migdały wysypujemy na stolnicę, łączymy z zimnym masłem, dodajemy cukier wymieszany z żółtkiem i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. 
  2. Ciasto chwilkę schłodzimy, następnie rozwałkowujemy i wykładamy na kształt pisanki (u nas sprawdziło się żaroodporne naczynie) do tortownicy o średnicy 24-25 cm, pamiętając aby wykleić brzegi na ok. 2 cm. 
  3. Pieczemy w 180° ok. 25-30 minut na złoty kolor, między czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Studzimy. 
  4. Serek mascarpone i krem pistacjowy miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy wszystko szpatułką.
  5. Krem wykładamy na przestudzony spód i wyrównujemy. Posypujemy pistacjami, migdałami i liofilizowaną jeżyną. Całość należy schodzić w lodówce. 
mazurek pistacjowy z liofilizowaną jeżyna HiFOOD

Gotowy mazurek z kremem pistacjowym i liofilizowaną jeżyną to nie tylko pyszny deser, ale i piękna ozdoba świątecznego stołu. Jego subtelny smak i oryginalne dodatki z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Święta to idealny czas, aby eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe wersje klasycznych wypieków. Mamy nadzieję, że nasz przepis stanie się częścią Waszej wielkanocnej tradycji. Życzymy smacznego i wesołych świąt! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top